Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Kernhem. Een cultuurhistorische fietstocht

 9,95

Kijlstra, Jan

Uitgave in samenwerking met: Gemeente Ede

Extra informatie

Afmetingen 13 × 21 cm
Afwerking

softcover met flappen

Pagina's

72

Verschenen

2016

Artikelnummer: 978-94-6148-058-3 Categorieën: , , , Tags: , Product ID: 1152

Beschrijving

Gevarieerd bos- en heidelandschap nodigt uit tot een fietstocht

Aan de noordkant van Ede staat op de grens van de bebouwde kom het landhuis Kernhem. Het gebied ligt op de oostelijke rand van de Gelderse Vallei, tegen de helling van de stuwwal. De mooie, reliëfrijke omgeving met een prachtig gevarieerd bos- en heidelandschap nodigt uit tot een fietstocht.

Huis Kernhem, Vuursteenberg, schaapskooien op Eder heide, grafheuvels, de Doolhof

De fietsroute begint bij het mystieke huis Kernhem dat in 1803 is gebouwd op de fundamenten van een middeleeuws kasteel. Van de oude parkaanleg zijn nog enkele mooie restanten in het landschap terug te vinden. Verderop komt u op de Vuursteenberg, waar vuurstenen vondsten uit de steentijd zijn gedaan.
Op de Eder heide fietst u langs twee schaapskooien. Ze herinneren aan vroeger tijden, toen de schapen op de heide graasden en de heideplaggen en schapenmest werden gebruikt als bemesting voor de arme zandgronden. Daarna komt u langs de Drieberg, waar vijf grafheuvels bij elkaar liggen, en vervolgens langs een loopgravenstelsel dat werd gegraven als oefening. In het Edese bos vindt u de resten van een oude tra, een brandgang, en een wildwal. Via de Doolhoflaan komt u bij de Doolhof. De Doolhof is een belangrijk onderdeel van de aanleg van landgoed Kernhem. De oude beuken in de Doolhoflaan worden nu bewoond door de zeldzame rosse vleermuis.

Maak kennis met landgoed Kernhem, de Eder Heide en het Edese Bos

Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische fietstocht voert u langs het landgoed Kernhem, over de Eder Heide en door het Edese Bos. Tijdens uw fietstocht ontdekt u tal van historische hoogtepunten die in dit prachtige landschap verborgen liggen.