Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Schokland. Een cultuurhistorische wandeling

 9,95

Lavies, Daan

Uitgave in samenwerking met: Museum Schokland

Extra informatie

Afmetingen 13 × 21 cm
Afwerking

softcover met flappen

Pagina's

72

Verschenen

2012

Artikelnummer: 978-94-6148-019-4 Categorieën: , Tags: , Product ID: 1064

Beschrijving

Lang was Schokland omgeven door de Zuiderzee, nu ligt het voormalig eiland te midden van de Noordoostpolder. Al in de prehistorie hebben hier mensen gewoond totdat het oprukkende water en veen hen verdreef. In de middeleeuwen werd dit veengebied ontgonnen en ging men opnieuw de strijd aan met het water.

Langs de voormalige kustlijn van Schokland

De erfgoedroute volgt grotendeels de voormalige kustlijn van Schokland en voert u daarmee het gehele eiland rond. Onderweg maakt u kennis met de uitzonderlijke geschiedenis van Schokland. Al wandelend komt u langs archeologische vindplaatsen die tot de rijkste van ons land worden gerekend. Naast natuurlijke verhogingen komt u ook verschillende kunstmatige heuvels tegen in het landschap. Op deze terpen staan nog bouwwerken die herinneren aan de rol die Schokland speelde voor de scheepvaart en gebouwen van een religieuze aard. Op de Zuidpunt zijn alleen de fundamenten van de middeleeuwse kerk nog zichtbaar, terwijl de kerk op de Middelbuurt bewaard is gebleven. Schokland biedt een unieke combinatie van cultuurhistorie èn natuur. In de waterrijke natuurgebieden en het Schokkerbos voelen vele planten en dieren zich thuis.

Schokland. Een cultuurhistorische wandeling

Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische wandeltocht rond Schokland laat zien hoe hier eeuwenlang tegen het water is gestreden en hoe men met het water leefde. Te midden van een prachtige omgeving kunt u kennismaken met de bijzondere geschiedenis van dit ‘eiland op het droge’.