Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Verjaagd van de Grebbeberg. Een familiegeschiedenis 1940-1945

 24,95

Crum, C.

Uitgave in samenwerking met: Stichting Publicaties Oud Rhenen

Extra informatie

Artikelnummer: 978-90-5345-376-6 Categorieën: , Tags: , Product ID: 971

Beschrijving

De gebeurtenissen rond de Meidagen van 1940 en de jaren van de Duitse onderdrukking daarna hebben op Cor Crum (geboren in 1933) een onuitwisbare indruk achtergelaten. De spanning, de angst en de zorgen van zijn ouders om hun familie en de Joodse familie van vier personen die zij als onderduikers in hun huis verborgen hielden, waren dagelijks als een enorme druk voelbaar. In september 1944 werden beide families uit de woning aan de voet van de Grebbeberg verjaagd door de SS vanwege Market Garden. Zo begonnen zij niets vermoedend aan een zwerftocht die ruim negen maanden zou duren en zou voeren tot in Friesland.
Samen met een aantal andere familieleden hebben zij het avontuur overleefd. De Joodse familie had ook het geluk een veilig ander onderduikadres te kunnen bereiken, waardoor ook zij de verschrikking hebben kunnen overleven.

Na ruim zestig jaar heeft Cor Crum de onderduikers Ellis en Bob Cohen Paraira (inmiddels 85 en 83 jaar) in Israël teruggevonden. Deze hereniging was reden voor Crum om zijn belevenissen op papier te zetten. Zijn ouders hebben zich in deze periode heldhaftig gedragen en hebben zich alle moeite getroost de onderduikers te helpen en zijn door toedoen van Ellis en Bob en hun nakomelingen postuum geëerd met de Yad Vashem onderscheiding.

Deze geschiedenis heeft vervolgens een sneeuwbaleffect teweeggebracht. Men heeft inmiddels over de oorlogsjaren ook al een documentaire gemaakt, samen met Ellis en Bob. Crum is blij nu toch alles op geschreven te hebben. Verjaagd van de Grebbeberg vertelt een stukje geschiedenis dat bij Rhenen en de Grebbeberg hoort.