Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Dinxperlo-Aalten. Een cultuurhistorische fietstocht

 9,95

Smit, Mauro

Uitgave in samenwerking met: Gemeente Aalten

Extra informatie

Afmetingen 13 × 21 cm
Afwerking

softcover met flappen

Pagina's

72

Verschenen

2013

Beschrijving

De Achterhoek staat bekend om het glooiende en uitgestrekte essenlandschap waarin akkers, buurtschappen en dorpen elkaar afwisselen. Eeuwenlang vormt het landschap tussen Dinxperlo en Aalten al het grensgebied tussen Nederland en Duitsland: oude grenspalen en spannende smokkelanekdotes vertellen het verhaal van het leven op de grens.

Grensgebied tussen Nederland en Duitsland

De erfgoedroute neemt u mee langs de uiteenlopende cultuurhistorische en natuurlijke erfgoedlocaties in de steek. De route leidt u langs oude boerderijen, kerken en fabrieken. Vanaf 1855 was Aalten de enige plek in Nederland waar grootschalige hoornindustrie werd bedreven. In Dinxperlo bloeide de tapijtindustrie, met als belangrijkste spil de fabriek van Maurits Prins. Tijdens de fietstocht steekt u meerdere malen de grens over tussen Nederland en Duitsland. De speciale Groene Grenzen vormen een groot contrast met de strenge grenscontroles van weleer. Geen heffingen of controles, het oversteken van de grens is eenvoudiger dan ooit: het oversteken van de straat in Dinxperlo is voldoende. Alleen een ander lettertype op de straatnaamborden verraadt dat hier een grens ligt.

Dinxperlo-Aalten. Een cultuurhistorische fietstocht in het esdorpenlandschap

Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische fietstocht van Dinxperlo naar Aalten vertelt u het boeiende verhaal van het leven aan de grens en toont tegelijkertijd de schoonheid van het oude esdorpenlandschap in de Achterhoek. De route vormt een tweeluik met Aalten-Bredevoort. Een cultuurhistorische fietstocht.