Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Eltenberg. Een cultuurhistorische wandeling

 9,95

Erik van den Berg

Uitgave in samenwerking met: Eltenberg-Bergherbos

Deze erfgoedroute loopt langs vele historische plekken op de Eltenberg. De route leidt u langs indrukwekkende uitzichten en historische overblijfselen uit zowel de vroege als de moderne geschiedenis.

Extra informatie

Afmetingen 13 × 21 cm
Afwerking

softcover met flappen

Pagina's

72

Verschenen

2019

Artikelnummer: 978-94-6148-062-0 Categorieën: , , , Tags: , Product ID: 1205

Beschrijving

Op de grens van Nederland en Duitsland

Op de grens van Nederland en Duitsland ligt een bosrijk heuvelgebied met aan Duitse zijde van de grens de Eltenberg en aan Nederlandse zijde het Bergherbos. Deze grensoverschrijdende stuwwal is ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Bovenop de Eltenberg staat de Sint-Vituskerk. Deze kerk herinnert aan het machtige stift Elten, dat in de middeleeuwen vele Gelderse erven en hoven in eigendom had.

Indrukwekkende uitzichten en historische overblijfselen

Deze erfgoedroute loopt langs vele historische plekken op de Eltenberg. De route leidt u langs indrukwekkende uitzichten en historische overblijfselen uit zowel de vroege als de moderne geschiedenis. De Sint-Vituskerk en het landhuis Alt Voorthuysen bestaan inmiddels al meer dan duizend jaar, maar u wandelt ook langs loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog en indrukkwekkende gebouwen uit de negentiende eeuw. In dit gebied is ook de natuurlijke schoonheid niet te missen. Zo komt u langs erosiedalen en rivier De Wild, over de Hohe Heide en door prachtige bossen, waar ook restanten van het vroegere hakhoutbeheer te vinden zijn. De Eltenberg is Duits, maar na de Tweede Wereldoorlog werd dit gebied als herstelbetaling aan Nederland gegeven. Deze grenscorrectie werd al snel weer teruggedraaid, maar er zijn nog sporen van het tijdelijke Nederlandse bestuur te ontdekken.

Over het rijke verleden van dit interessante gebied

Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische wandeling in de omgeving van de Eltenberg laat u kennis maken met het rijke verleden van dit interessante gebied.