Doesburg. Een cultuurhistorische wandelingCultuurhistorische wandelroute9 km
€ 9.95   (verzendkosten: € 2.99)
ISBN: 978-94-6148-057-6
druk: maart 2016
13 x 21 cm - 72 blz.
genaaid gebrocheerd met omslagflappen

Doesburg. Een cultuurhistorische wandeling

Vredenberg, Jan

In het westen van de Achterhoek, bij de monding van de Oude IJssel in de IJssel, ligt Doesburg. Dankzij de strategische positie aan de rivieren kwam hier in de middeleeuwen de handel tot bloei.

De IJssel bracht welvaart, maar Doesburg had ook veel te lijden van oorlogen. De verdediging werd dan ook steeds weer verbeterd. Kort na 1700 kreeg de stad geheel nieuwe verdedigingswerken naar ontwerp van Menno van Coehoorn. Doesburg is nu een van de best bewaarde vestingsteden in Nederland.

De erfgoedroute begint in het centrum van Doesburg waar u langs negentiende-eeuwse herenhuizen wandelt. Verderop komt u langs de wijk Contre Escarpe, die in 2003-2005 werd gebouwd. Paden en bruggen vormen hier de verbinding met het historische centrum. Via de Saltpoortdijk komt u bij de laatmiddeleeuwse huizen in de Veerpoortstraat. De middeleeuwse kern van de huizen gaat in veel gevallen schuil achter negentiende-eeuwse gevels.

De waag en het stadhuis zijn typische voorbeelden van de middeleeuwse architectuur van de hanzesteden. U wandelt langs vele monumenten, waaronder de Martinikerk, de Kloosterkazerne met het arsenaal en huis Optenoort. Dan verlaat u het centrum om over de Lage Linie en Hoge Linie te wandelen. Vanaf deze verdedigingswerken is er zicht op de Oude IJssel.

Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische wandeling voert u door de historische kern van Doesburg en langs de verdedigingswerken aan de oostkant van de stad. Tijdens de gevarieerde wandeling leert u meer over de geschiedenis van het prachtige Doesburg.

Anderen bekeken ook deze fietsroutes, wandelroutes en boeken: