Lith. Een cultuurhistorische fietstochtCultuurhistorische fietsroute33 km
€ 9.95   (verzendkosten: € 2.99)
ISBN: 978-94-6148-025-5
druk: oktober 2013
13 x 21 cm - 72 blz.
genaaid gebrocheerd met omslagflappen

Lith. Een cultuurhistorische fietstocht

Koeveringe, Yuri van

Uitgave in samenwerking met: Gemeente Oss

Ten noordwesten van de stad Oss in Noord-Brabant ligt aan de oevers van de Maas het dorp Lith. Het is vooral bekend door het boek Dorp aan de rivier van de bekende Nederlandse schrijver Antoon Coolen, dat zich hier aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw afspeelt. Maar Lith en haar omgeving herbergen een veel langere geschiedenis dan dat wat Coolen in zijn boek beschrijft.

De erfgoedroute neemt u mee door het boeiende verleden van dit deel van de Maaskant. De tocht begint in het dorp Lith, waar we zullen zien hoe het water van de Maas door de tijd zowel vriend als vijand was. Kleinere dorpen zoals Lithoijen, Teeffelen en Oijen, kennen eenzelfde soort geschiedenis.

Fietsend over oude dijken met prachtige vergezichten komen we ook de restanten van een oud kasteel tegen, dat een belangrijke rol speelde in de strijd tussen de hertogen van Brabant en Gelre rond de vijftiende eeuw. Maar de historie gaat veel verder terug; we zullen langs plekken komen waar archeologen niet alleen de woonplaatsen van prehistorische boeren vonden, maar tevens de plekken waar zij aan hun goden offerden. Zo heeft er in de Romeinse tijd zelfs één van de grootste tempels van ons land gestaan. Maar ook verhalen uit de recente geschiedenis, zoals uit de Tweede Wereldoorlog, komen aan bod.

Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische fietstocht door Lith en omgeving laat u kennis maken met de rijke en bijzondere geschiedenis van dit deel van de Maaskant. De route vormt een drieluik met de cultuurhistorische routes Oss en Ravenstein.

Anderen bekeken ook deze fietsroutes, wandelroutes en boeken:

Oss. Een cultuurhistorische fietstocht

Oss. Een cultuurhistorische fietstocht
(33 km)

Koeveringe, Y. van

€ 9.95


Ravenstein. Een cultuurhistorische fietstocht

Ravenstein. Een cultuurhistorische fietstocht
(30 km)

Koeveringe, Y. van

€ 9.95